Informatii utile
SAVUREAZĂ ENERGIA SOARELUI !

Europa  este cuprinsă de o nouă modă dietetică - lupta cu kilogramele de prisos se efectuează cu ajutorul ...  fructelor uscate. Idea de fapt nu este chiar aşa de inovatoare, obiceiul de înlocui masa cu fructe uscate a fost foarte populară în Europa centrală şi de nord.
Italiencele atât de tare sau dat în dieta nouă, caci chiar şi în sezonul de vară nu se despărţeau de adoratele fructe uscate. Dar asta sigur este prea exagerat. Până la noul sezon de fructe proaspete mai avem de aşteptat încă mult. Anume acum, când organismul după iarnă are nevoie de vitamine, dieta cu fructe uscate are toate şansele la succes.
 
Faptul ca fructele uscate sunt un produs gustos
şi preţios, este cunoscut de omenire încă din antichitate, când uscatul fructelor a fost unica metodă de pregătire pentru o păstrare îndelungată. Smochinele şi curmalele până în ziua de astăzi mulţi dintre noi le cunosc numai în stare uscată, deoarece sunt foarte greu de transportat în state proaspătă.
Este cunoscut faptul ca fructele uscate sunt un deliciu dulce
şi caloric, compus practic numai din hidrocarbonaţi. Se recomandă consumul fructelor uscate în timpul dietelor stricte pentru a satisface necesităţile organismului în dulce, pentru a exclude consumul ciocolatei si a caramelelor. Deci, consumăm dulce şi slăbim? Paradoxal!
De fapt nu este nimic paradoxal. Dieteticienii au demonstrat ca fructele uscate
în cantităţi moderate „lucrează" ca preparate pentru diminuarea poftei de mâncare. în afară de aceasta, fructele uscate normalizează lucrul intestinelor şi au efect benefic şi tonic asupra întregului organism. Al treilea fapt important este diversitatea fructelor uscate. Alternând merele uscate, perele, prunele, foarte uşor vă puteţi diversifica rația de fiecare zi.

Dieta bazat
ă pe fructe uscate

Consumul fructelor uscate pentru mic
şorarea greutăţii corpului se poate face prin mai multe metode.

Se poate
înlocui una din mesele din cursul zilei cu fructe uscate. De exemplu prânzul, dacă la locul de muncă nu aveţi posibilitatea să consumaţi ceva dietetic. Fructele uscate, cu valoarea nutriţională şi energetică înaltă, ocupa puţin volum şi „porţia" gustoasă de prânz încape în cea mai mica şi elegantă poşetă. Fructele uscate se potrivesc de minune la ceai. Dacă la serviciu în locul prânzului se practică servirea ceaiului (o situaţie foarte des întâlnită), fructele uscate sunt cel mai bun oponent contra prăjiturilor şi tortelor. Două săptămâni de „publicitate" şi majoritatea colegilor vor începe şi ei să aducă la ceai mere uscate sau stafide. Şi nu va fi necesar de lămurit oricui că respectaţi dieta - pur şi simplu vă plac fructele uscate.... La sigur nu se permite consumul fructelor uscate cu kilogramele. Ele nu conţin grăsimi, dar zahăr în fructele uscate este în de ajuns. O cantitate de 50-150 gr de fructe uscate pe zi sunt destule pentru aşi organiza 3-5 „gustări" în decursul zilei.

Fructele uscate se pot
întrebuinţa în calitate de „suprimant" a poftei de mâncare. Cele mai potrivite în acest scop sunt prunele uscate. Procedura este foarte simplă - fructul se mesteca bine, după ce, practic, se topeşte în gură. 2-3 prune consumate în aşa mod şi veţi avea senzaţia ca ați luat prânzul.  Pentru a obţine un efect mai mare, cu 5-10 minute înainte de a consuma fructele, beţi un pahar de apă. Această metodă este foarte bună, mai ales dacă aţi decis să vă deziceţi de la mâncarea de stradă, fast-food şi alte produse dăunătoare. Luaţi o prună în gură şi treceţi alături de pateuri şi franzele - ce poate fi mai simplu!

Se poate de
ţinut o dietă de trei-cinci zile, care permite micșorarea repede a greutăţii corpului. Pentru aceasta pregătiţi cinci pachețele câte 100 grame (pentru bărbaţi şapte pacheţele) cu diverse fructe uscate: trei feluri de fructe uscate si două feluri de nucușoare (nici într-un caz nu se vor lua nucuşoare sărate sau cu zahăr - este de preferat să fie doar uscate). În afară de fructe uscate se poate consuma ceai (verde sau negru) sau cafea, dar fără zahăr şi frişcă. Se poate consumă 100 ml de vin sec alb, roșu sau 250 ml de bere. Mai mult nici o îngăduință.
Dieta se petrece
în modul următor: toate produsele din pacheţel se împart în 10-12 porţii şi la fiecare oră consumaţi câte o porţie. Pur şi simplu nu veţi dovedi să simţiţi foamea, din această cauză dieta se suportă foarte uşor, iar variaţia de fructe uscate şi nucușoare vă va fi de folos - nu veţi fi iritat de unul si același gen de produse. Dacă doriţi un efect mai repede, pregătiţi 4 pacheţele câte 100 gr (2 cu fructe uscate şi 2 cu nucuşoare), nu mai puţin.
Dup
ă eficacitate dieta cu fructe uscate poate fi comparată cu renumita dietă „cu dropsuri", tot odată fiind cu mult mai folositoare pentru tactul digestiv şi starea generală a organismului.


Energie concentrat
ă

Fructele uscate nu conţin grăsimi. Valoarea calorica constituie 250-300 ccal la 100 gr. În mediu, dacă calculaţi caloriile, toate fructele uscate fără sâmburi pot fi calculate ca 300 ccal, merele uscate 200 ccal, nucușoarele uscate în mediu 450 ccal.

Inima

De probleme cardiace sufer
ă mulţi oameni obezi. Încă până nu demult a fost foarte popular mijlocul naturist pentru menţinerea inimii - „pasta lui Hipocrate". Această pastă este atât de gustoasă, încât poate fi folosită ca desert pentru ceai. Se iau: o parte de caise uscate, o parte de prune uscate, o parte de smochine uscate, o parte de miez de nucă şi o treime de parte de miere de albini. Spălaţi fructele uscate, dacă prunele si caisele sunt prea tari, trebuie înmuiate intr-o cantitate mica de apă pentru o perioada mică de timp. Fructele împreună cu nucile şi mierea se pun în mixer şi se mestecă până se primeşte o masă omogenă. Atât, pasta este gata. Pentru a întări miocardul se consumă câte o linguriţă de pastă la dejun, prânz şi cină.

Intestinul

Pentru normalizarea lucrului intestinului, diminea
ţa, pe stomacul gol, până la dejun, se bea jumătate de pahar de apă şi o lingură de pastă. Cursul de profilaxie cu pastă nu este limitat în timp, pasta poate fi adăugată în raţie tot timpul. Pentru micșorarea greutăţii corpului pasta se poate consuma la fel cum este descris în dietă: se iau 500 gr de pastă şi se împart în 10 porţii, care se consumă câte una la fiecare oră.
Decizia V
ă aparţine.

Unde s
ă procurăm?

Fructele uscate de calitate
înaltă sunt comercializate la supermarket în ambalaje de firmă. Ambalajele de obicei nu sunt mari, 50 - 250 gr., pe etichetă se conţine informaţia deplină referitor la valoare calorică a produsului. Este comod: se cunoaşte masa, valoarea calorică. Calitatea este la nivel, produsul este gata pentru consum.
La pia
ţă este mai problematic de făcut alegerea potrivită. Nici nu ne vine în cap, la câte şmecherii recurg vânzătorii pentru a ne vinde marfa sa de calitate nu prea înaltă. De exemplu, prunele moi şi lucioase, de obicei, se înmoaie în apa si apoi se prelucrează cu glicerină - ceia ce sporeşte cu 10-20% greutatea produsului, dar reduce simţitor calitatea, ba chiar reduce la zero toate calităţile folositoare a prunelor uscate. În plus prunele cu un nivel înalt de umiditate se păstrează foarte rău.
Procura
ţi prune uscate cu umiditatea medie, fără sâmburi, culoarea variază de la brună la neagră în dependenţă de soiul prunelor. Nu vă aruncaţi după culoarea neagră şi lucioasă a prunelor, aceste caracteristici indică folosirea diferitor metode de a „îmbunătăţi" exteriorul produsului cu folosirea diferitor substanţe, care nu tot timpul sunt folositoare pentru organismul uman. Oricum, nu procurați de odată cantităţi mari.

Nu
încurcaţi!

Acum la pie
ţe şi în magazine este se propun diferite „fructe uscate", care de fapt sunt fructe zaharate. Papaya, perele, mango, ananasul şi alte fructe exotice se ţin o perioadă de timp în zahăr şi apoi se usucă. Calitățile folositoare ale acestor produse sunt foarte mici şi ele nu pot fi numite fructe uscate în sensul direct al cuvântului. Deci, fiţi atenţi când procuraţi fructe uscate.

Aditivii biologic activi
şi fructele uscate: natura câștigă

Valoarea fructelor uscate este nu numai în faptul că ajută la lupta cu kilogramele de prisos. Fructele uscate sunt cei mai cunoscuţi şi testați aditivi biologici. Fructele uscate de înaltă calitate fabricate conform normelor, sunt o sursă echilibrată de vitamine şi microelemente. Aşa cum fructele uscate conţin vitamine "vii" (natural) şi nu sintetizate artificial, ele acţionează mai repede şi mai benefic asupra organismului în comparaţie cu vitaminele din pastile. Cu toate proprietăţile pozitive a fructelor uscate, ele conţin în primul rând, cantităţi mari de hidraţi de carbon, astfel încât utilizarea lor în nutriţia copiilor ar trebui să fie limitată în comparaţie cu fructele proaspete. Iar din alimentaţia copiilor care suferă de diabet sau dereglări în lucrul pancreasului trebuie excluse. Abuzul în alimentarea cu fructele uscate poate duce nu numai la creşterea masei corpului, dar şi la alte urmări nu prea plăcute (de exemplu diareea) - totul din cauza activităţii biologice înalte pe care o posedă.


Prunele uscate
sunt bogate
în vitaminele grupei B. Ele normalizează schimbul hidrocarburilor în organism, ridică imunitatea organismului şi nivelul hemoglobinei, ridică capacita organismului în lupta cu stresul, au un efect uşor laxativ. Mulţi dieteticieni  recomandă prunele uscate nu numai în calitate de mijloc efectiv pentru slăbire, ci şi în calitate de leac. De exemplu, prunele uscate contribuie la reglarea schimbului de substanţe şi a aparatului digestiv. Acest efect este valabil practic pentru toate fructele uscate. Dar nu toate fructele uscate pot contribui atât de efectiv la normalizarea tensiunii arteriale ca prunele uscate. Nu întâmplător medicina alternativă le prescrie hipertonicilor o dietă cu prune uscate. Dacă pruna uscată are o culoare cafenie deschisă, înseamnă ca înainte de a fi uscată a fost opărită cu apă fierbinte (această tehnologie se practică de unii producători pentru a dezinfecta şi a asigura forma fructului). La o asemenea prelucrare prunele își pierd mult din valoare nutritivă şi conţinutul de vitamine. Prunele uscate „corect" se deosebesc printr-un gust dulce cu un pic de acru-amărui. Culoarea (în dependentă de soi) trebuie să fie de la negru la cafeniu închis uniform, fără pete. Conţinutul unui pachet de 200 gr. De prune uscate corespunde aproximativ la 1 kg de prune proaspete. Prunele uscate selecţionate își păstrează toate calităţile nutriţionale şi celuloza, are un gust fin. Prunele uscate sunt recomandate pentru persoanele care suferă de distonie vegeto-vasculară, avitaminoză. Prunele uscate se pot consuma ca produs aparte sau în ansamblu cu alte fructe uscate şi nuci. 
 

Merele uscate
foarte des se
întrebuinţează numai la pregătirea compoturilor, ceia ce nu este corect. Merele uscate ridică tonul, îmbunătăţesc peristalsisul, conţin pectină, vitamine şi au capacităţi înalte de saturaţie. Merele uscate au cea mai mică valoare calorică dintre fructele uscate. În procesul de uscare a merelor din ele se evaporă apa şi se concentrează zahărul natural. Anume din aceste considerente sportivii apreciază merele uscate: ele sunt o sursă minunată de glucide, care în organism se transformă rapid în energie. Tot odată trebuie menţionat faptul, că merele uscate conţin de 6 ori mai multe calorii în comparaţie cu cele proaspete. Feliile moi de mere uscate conţin multe glucide, sunt bogate în fier. Dar este necesar de luat în consideraţie, că în procesul de uscare merele pierd vitamina C.

Perele uscate
normalizeaz
ă lucrul intestinului, promovează eliminarea din organism a metalelor grele şi a toxinelor. Perele uscate contribuie la procesul de regenerare a sângelui şi au un bun efect anti microbi. Au un efect benefic la consolidarea stomacului, deci, dacă nu doriţi acest efect, nu consumaţi mai mult de 3-4 felii pe zi. De regulă, din perele şi merele uscate se fierte compot. Dar de oarece în procesul fierberii  fructele uscate pierd mult din substanţele utile, este mai bine pur şi simplu de a se lasă în apă fierbinte timp de mai multe ore. Apropo, compotul pregătit în acest fel, este potrivit nu numai pentru băut, dar şi în calitate de clătitor - ajută la consolidarea gingiilor, prevenirea parodontosei.

Vi
şinele uscate au un efect tonic şi de omologare asupra organismului în general. 50gr de vişine uscate pot asigura necesitatea zilnică în cobalt, vitamina B6 şi magneziu.

Sper
ăm că cele expuse mai sus vă vor fi de folos şi aţi aflat ceva nou despre fructele uscate şi folosul lor pentru sănătate.

Vă dorim sănătate şi mulţi ani! Optăm pentru o alimentare corectă!
 
Агентство Промышленных Новостей
Rambler's Top100
© 2009 Ecofruct S.R.L.